EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Kadınlar Günü’nün tarihi ve 8 Mart Kadınlar Günü neden kutlanıyor?

        1857 yılında başlayan büyük bir grev ve ardından 120 kadın işçinin can vermesi üzerine ortaya çıkan Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihi ve merak edilenleri haberimizde. İşte Kadınlar Günü için en anlamlı Kadınlar Günü mesajları ve Dünya Kadınlar Günü detaylar. 8 Mart Kadınlar Günü kutlu olsun!


     Kadınlar Günü nedir? Emekçi Kadınlar Günü’nde sevdiklerinize gönderebileceğiniz mesajları ve sözleri derledik, ayrıca Kadınlar Günü tarihine ve anlamına dair merak edilenler de haberimizde. Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

 KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
       8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.
       26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
       İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
 TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜ
     
     Türkiye'de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü



 Emekçi insanların hak arayışının, eril olarak yetişmiş iş adamlarının kurduğu ülkede yanarak can vermeleriyle son bulmuş bir eylemin sonucudur 8 Mart. Böyle vuku bulmuş bir olayın pahalı hediyelerle kutlanması acı bir durumdur.
 Dünya devlerinin sosyalizm korkusuyla emekçi ibaresini dahi koymak istemediği bu günde, aynı ülkeler, kurumlar bu gücün reklamlarını günlerce yapar. Pırlantalar, çiçekler, ev eşyaları -ki özellikle ev eşyaları- satın almaları için insanları reklamlara boğarlar. Ticaretten para kazanmak, gerçekten özel olan özel günleri hatırlamak kötü değildir fakat kandan para kazanmak, kan ile sömürmek, parayı ve kanı arttırırken insanlığı yavaş yavaş öldürecektir.
 Biz bu gün de güzel güzel yemekler yapıp, çekip paylaşmayacağız. Biz hayatımızdaki kadınlara sadece bir gün değer veren onları bir gün önemseyip, kendilerini sadece bir gün erkeklerle eşit görecek kadınlar istemiyoruz.
 Kadın denmesine sonunda alışıldığı gibi' 'insan'' olduğunun bu düzende erkekten aşağı olamadığının anlaşılmasını istiyoruz. Hepimiz insanız elbette. Kadın ve erkek aynı değil, hormonsal ve fiziksel olarak farklıdır fakat birdir, eşittir. İnsanlar arasında asıl farkı sağlayan emektir., düşünmektir bunların sonucunda yapılan iş, yazılan  şiirdir...
 Dünya Emekçi Kadınlar günü bunu anlamayan, anlamak istemeyen insanlara hatırlatma ve ölen insanları anmak için kutlanmalıdır. Eğlendirmemeli, düşündürmelidir. Erkeklere sesleniyorum hayatınızdaki kadınlara yine hediyeler alın fakat sırf o gün için değil. Önce eşit olduğunuzu anlayın, seslerini duyun, kanatlarını kırmayın. DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Yazan: Mete Köseoğlu

Yorumlar